Met het hoogste online bestedingsgemiddelde ($169) is Pinterest vooral in de reisbranche een erg interessante social media tool. Naast veel betrokkenheid en bereik, is de CTR (click through rate) en conversiepercentage het hoogst van alle social media platformen. Als je denkt dat het nog te nieuw is en nog in de kinderschoenen staat, heb je het mis. 

Pinterest is een online moodboard. Als gebruiker kun je zelf foto’s plaatsen, die je kunt voorzien van een omschrijving, een link en locatie. Daarnaast kun je reageren op foto’s van anderen, ze ‘Liken’, doorsturen of de bijbehorende webpagina bekijken door op de link te klikken. Allemaal aspecten wat het voor bedrijven een erg interessante tool maakt. Door je keyword strategy door te voeren in de omschrijving van je producten, zorgt dit voor een ondersteuning van je zoekmachine optimalisatie en zal het de vindbaarheid in de zoekmachines verbeteren. Door er een link aan toe te voegen, die verwijst naar de bijbehorende webpagina, zorgt het voor extra website bezoekers en mogelijke conversies en/of leads. Het meest interessante is wanneer jouw foto wordt doorgestuurd. Er wordt dan een kopie van jou foto (inclusief omschrijving en link!) gemaakt en geplaatst op een van de moodboards van deze gebruiker. Hierdoor bereik je niet alleen nieuwe gebruikers, maar draagt het ook bij aan je linkbuilding. Er wordt namelijk opnieuw een bericht op het internet geplaatst met een verwijzing (link) naar jouw website.

Een paar kleine feiten: Wereldwijd zijn er meer dan 70 miljoen Pinterest gebruikers. Hiervan komt 60% uit Amerika en zijn het voornamelijk vrouwen (80%). In Nederland waren er begin 2013 zo’n 550.000 gebruikers. Pinterest gebruikers staan bekend om hun grote shopbehoefte.

Hoe kun je Pinterest gebruiken?

 • Claim je naam
  Ook al ben je er nu nog niet aan toe: zorg dat je je naam hebt geclaimt. Zoek bijvoorbeeld RyanAir en Sunweb eens op en je ziet meteen wat ik bedoel. Deze accountnamen zijn namelijk al door particuliere gebruikers geclaimt en in gebruik. Gemiste kans dus!
 • Relevante content
  Welke beleving en sfeer wil je overbrengen en hoe wil jij jezelf presenteren? Kies je voor bepaalde thema’s, schrijf deze dan eerst uit. Ga op een creatieve manier om met je beeldmateriaal. Maak bijvoorbeeld creatieve afbeeldingen van verkregen reviews of PR artikelen.
 • Plaats een locatie-board
  Dit is de meest recente functie die Pinterest heeft toegevoegd en zeer interessant voor de reisbranche, genaamd Place Pins. Enkele voorbeelden: Condé Nast Traveler en  Europe a la Carte.

  Denk aan het visualiseren van een tour, Best of Barcelona by our Congierge waarbij je een medewerker van deze afdeling vraagt zijn tips te geven. Denk aan eetgelegenheden, leuke exhibities of winkelstraatjes die je niet mag missen. Het kan de gebruikerer helpen bij het plannen van vakanties.. De mobiele beschikbaarheid zorgt voor een leuke interactie, doordat de gebruiker kan zien wat er in de directe omgeving te doen is.

 • Link
  Zorg ervoor dat je altijd een link plaatst en dat deze link altijd verwijst naar de juiste webpagina en niet de homepage.
 • Website
  Plaats de Pinterest-plugin op je website zodat bezoekers gemakkelijk foto’s van jouw website kunnen Pinnen op hun eigen Pinterest account.

In de beauty- en modebranche zijn er al veel actieve merken. In Nederland doet HEMA het erg goed en zet Albert Heijn Pinterest in voor ludieke acties en campagnes. Paar leuke en goede voorbeelden in de reisbranche zijn: VisitHolland en KLM.