Deze zomer was ik bij het Managementboek event Organisatie 3.0 met topsprekers en auteurs Jaap Peters, Bas van de Haterd en Menno Lanting.

Menno haalde een situatie aan en nam als voorbeeld een krantenartikel met als titel ‘De jonge medewerker die doodleuk een mailtje stuurt naar de directeur, door alle managementlagen heen’

Oftewel; directeur, stap eens van je eigen eilandje af, kijk eens om je heen in plaats van naar beneden en benut de kwaliteit die je in huis hebt. Ontdek ieders kwaliteit en help een ander zijn eigen kwaliteiten te ontdekken en zich  volledig te ontwikkelen. Klout kan hierbij een ideale tool zijn.

Bij je nieuwe werkgever een contract tekenen dat enkel bestaat uit je functieomschrijving en salaris, maar waarin je zelf je uren en vakantiedagen bepaalt. Na een grote opdracht succesvol afgerond te hebben alleen de mededeling hoeven doen dat je een maand op vakantie gaat. Je hebt je targets namelijk gehaald. Klinkt wat mij betreft perfect. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Velen vragen zich af of dit gaat werken. Maar ligt daar voor een manager niet juist een uitdaging? Zo dicht mogelijk bij je medewerkers staan, zodat je ze door en door kent en in dit proces kan begeleiden.

Zien we deze zelfregulerende ‘managementvormen’ niet al terug bij managementstrategieën als Morningstar, waarbij elke medewerker in de ‘Colleague letter of understanding’ tekent voor unanieme afspraken en beslissingen. Er komt geen management meer aan te pas. Kun je je voorstellen, dat je in deze situatie dus zelf ook moet instemmen met je eigen ontslag en deze moet accepteren? Nog zo’n voorbeeld is de, inmiddels veelbesproken, Semco-methode van de Braziliaan Ricardo Semler.

We leven in een tijdperk dat continu en snel verandert. Even wennen soms, maar zeker vol met nieuwe en mooie kansen. Als jonkie heb ik dan misschien makkelijk praten, maar ik mag dan ook zeggen dat er veel oude rotten in het vak zitten. Ze hebben veel gezien, positieve en negatieve ontwikkelingen, maar in het kader van ‘blijf jezelf ontwikkelen en blijf bij’ zou het goed zijn deze kennis en ervaring om te zetten naar ‘het nieuwe werken’.

Zelf vind ik het een geweldig tijdperk. Het is innovatief, creatief en het verplicht mij om bij te blijven. Om te blijven leren en mezelf te ontwikkelen. Maar dat heb ik niet van een vreemde. Mijn opa, 78 jaar, stuurde mij vorig jaar een mail: “Daan, kom je van de week langs? Opa wil een workshop Facebook.” Sinds vorige maand heeft hij een smartphone en inmiddels staat workshop nummer twee gepland. Maar hij zocht het eerst zelf wel even uit. Is dat niet geweldig?

Dus weg met termen als oude rot en jonkie. Ik geloof daar niet in, vind het te makkelijk! Het gaat om persoonlijkheid, karakter en de wil en nieuwsgierigheid om bij te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen.

Organisaties veranderen en ontwikkelen ook. De zogenaamde hark hiërarchie verdwijnt. We gaan van verticaal naar horizontaal. De verkoopmedewerkster kan de CEO van het bedrijf waar zij werkt vertellen waar de klant nou echt naar op zoek is, of waar de klant zich online bevindt. Vanaf de twintigste verdieping in een riant kantoor kan er niet meer bedacht worden wat een klant wil. De klant maakt steeds sneller zijn of haar eigen keuzes en vindt zelf de weg om in behoeftes  te voorzien. De manier om daarop in te spelen verandert continu. Dus ook hier geldt; zorg dat je bij blijft!

Bij een functioneringsgesprek van een vorige werkgever kreeg ik als positieve feedback dat ik eerlijk en oprecht ben en dat het knap is dat ik de eigenaar durf aan te spreken en het durf te zeggen als ik ergens anders over denk, want zo waren er maar weinig. Een bedrijf met meer dan 100 medewerkers. Waarom zouden wij elkaar niet altijd aanspreken op gedrag en onze mening geven? Wellicht ben ik daar te direct of te nuchter voor, maar zijn wij niet allemaal gelijk? Werken wij niet allemaal samen als collega’s en aan hetzelfde bedrijfsdoel?

Ik heb het eerder genoemd, maar het kan wat mij betreft niet vaak genoeg. Ik wil dit artikel dan ook afsluiten met een quote die ik vorige week hoorde van Bas van de Haterd: ‘De enige zekerheid die je hebt is je eigen kwaliteit. Dus blijf jezelf ontwikkelen en blijf bij’.