Innovatie en creativiteit zijn niet meer weg te denken in hedendaagse marketing en storytelling is helemaal hot, maar tijd is schaars. Het wordt steeds moeilijker om als bedrijf de concurrentie een stap voor te zijn. Vine maakt dit makkelijker!

Vine bestaat al ruim een half jaar, maar is sinds de overname en herlancering door Twitter in januari sterk gegroeid . Alleen beschikbaar voor iPhone en iPad, is Vine op dit moment één van de meest gedownloade gratis apps. De gebruiker krijgt slechts zes seconden, in lijn met het maximaal aantal karakters van 140, om op een zo creatief mogelijke manier, zijn of haar boodschap over te brengen. Naast beeldmateriaal, neemt Vine ook het geluid op.
Door het scherm van je iPhone of iPad aan te raken, wordt je video opgenomen en is je eerste video gemaakt. Het design heeft veel weg van Instagram en al met al, maakt dit de app ontzettend leuk en gebruiksvriendelijk. En dat blijkt; in één weekend zijn meer dan 100.000 video’s met Vine gemaakt. De meeste video’s worden in het weekend gemaakt en gemiddeld wordt iedere seconde, vijf video’s gedeeld via Twitter. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van Unruly, dat data heeft verzameld uit 10 miljoen Vine video’s.

Het taggen van een video is mogelijk en zorgt ervoor dat het in Twitter op te zoeken is. Zeker niet onbelangrijk, is dat het taggen ook een positieve invloed heeft op je zoekmachine optimalisatie.

Door gebruik te kunnen maken van de camera aan zowel de voor- als achterkant, worden video’s erg creatief en origineel samengesteld. Een kenmerk van Vine video’s, is dat ze loopen, dat wil zeggen dat de video zich blijft herhalen. De laatste update heeft er tevens voor gezorgd dat de Vine video’s embed kunnen worden, dat wil zeggen dat de video geïntegreerd kan worden in bijvoorbeeld je website of email. Tot slot kunnen bestaande video’s worden bewerkt, waardoor de highlights kunnen worden getoond. En is je video klaar, dan post je hem gemakkelijk op je Facebook- of Twitteraccount.
Juist deze kenmerken maken het zo leuk om Vine toe te voegen aan je online marketing tools.

Waarom Vine toevoegen aan je online marketing strategie?
Uit het onderzoek van Unruly is gebleken dat branded Vine video’s vier keer zo vaak gedeeld worden dan normale branded video’s. Dit is dus erg interessant voor bedrijven. Maar waarom Vine?
Daar waar je bij Instagram alleen met foto’s kunt werken, kun je bij Vine alleen werken met video’s. Maar wat onderscheidt Vine nou van al die andere mogelijkheden?

Waar Instagram en Pinterest alleen een foto kunnen tonen en YouTube juist weer niets aan de verbeelding overlaat, daar is Vine zeer geschikt om in te zetten als teaser of sfeerproever. Bewegende beelden maken het geheel levendig en actief, maar laat de kijker nieuwsgierig achter, om ze daarmee uit te lokken op zoek naar meer.

Wat is de toegevoegde waarde van Vine?
Vine kan ingezet worden voor een wedstrijd of lancering en het kan gebruikt worden als ‘teaser video’, voorafgaand aan een productlancering, event, boodschap of promotie. Ook is Vine een geschikt middel om het personeel voor te stellen, het kantoor of de showroom te laten zien, een moodboard te presenteren of om agendapunten vast te leggen.

Voorbeelden:

WOLVERINE
De nieuwe film The Wolverine is pas deze zomer in de bioscopen te zien, maar kun je niet wachten en wil je alvast een sneak preview? Volg Wolverine dan online en bekijk teaser video’s via Vine op https://vine.co/v/bDExaiMjJ1F.

ASOS
Kledingmerk ASOS stimuleert haar klanten om reeds ontvangen online bestellingen vast te leggen, met de hashtag #ASOSunbox, om kans te maken op een gratis outfit. Bekijk hier de Vine video van een tevreden en zeer blije ASOS-klant https://vine.co/v/b1errWd3peM.

TOPSHOP
Fashion retailer TOP SHOP zet Vine als versterking in, om hun activiteiten tijdens de London Fashion Week te presenteren. Voor een impressie, klik hier http://vine.co/v/br2LaTVLwMT.

DORITOS
Met #DoritosNameThatTune, konden chipsliefhebbers mee doen aan een Vine wedstrijd, door de naam van het nummer in de video te raden. https://vine.co/v/bDVpIUFww9r.

Voor een compleet overzicht verwijs ik je naar www.brandonvine.com.

Pas op dat je niet teveel content in één video probeert over te brengen. Het zijn slechts zes seconden. Use them wisely!

Tot slot twee voorbeelden van Vine video’s met een overload aan content:

Het Nescar Racing Team probeert zoveel beeldmateriaal te tonen, dat het vrijwel niet meer te zien is https://vine.co/v/b6lAOTIFVn1.

Channel 4 Racing probeerde tenslotte een complete paardenrace door middel van Vine te tonen https://vine.co/v/bH5lgHUJ1T3.